Födans smältbarhet ~ 1892

En dr Klenke har offentliggjort en på vetenskapliga rön grundad förteckning över, hur lång tid våra vanligaste maträtter behöver för att smältas.

1 timme: kokt ris. Ris är alltså den föda, som i kokat tillstånd lättast smälts.

1 timme, 30 minuter: löskokta ägg, grönsoppa, frukt kokat till mos, kokt lax och kokta foreller, spenat, selleri, sparris, fullmogna ärter och böner, havregrynsgröt.

1 timme, 45 minuter: kokt hjärna och kokt sago.

2 timmar: kokt mjölk, råa ägg, stekt oxlever, kokta sura äpplen, kokt stockfisk.

2 timmar, 15 minuter: färsk, okokt mjölk, kokt rapphöna.

2 timmar, 30 minuter: stekt rapphöna, stekt vildgås, lammstek, stekt digris, rostad potatis, i små hylsor kokade bönor, ärter och linser.

2 timmar, 45 minuter: pudding av ägg och mjölk, rostat ungt oxkött, frikassé på höns, ostron.

3 timmar: lätt stekta ägg, rå skinka, biffstek, stekt magert oxkött, plumpudding.

3 timmar, 15 minuter: stekt fläsk, färskt saltat fläsk, skirat smör, hårdkokta ägg, gammal ost, färskt stekt fläskkorv, kokat oxkött, salt oxkött, kokt potatis, bakade vita rovor, fläsksoppa, kokt vitkål, kokt lök.

3 timmar, 45 minuter: kokt fett oxkött, smörgås med kaffe.

4 timmar: kokt och stekt tamt fjäderfä, hammelstek, kalvstek, oxsvanssoppa, saltad lax, torrt bröd med kaffe.

4 timmar, 15 minuter: vildfågel, kokat fläsk med grönsaker.

4 timmar, 30 minuter: kokt spätt hammelkött, saltad fläskkorv med surkål.

5 timmar: mycket hårdkokta ägg, stekt medvurst, seg kalvstek, stekt gammalt hammelkött, kokta senor, hudar, tarmar, oxtalg, körsbär, plommon, russin, mandlar, nötter.

6 timmar: gammalt rökt kött, stekta nejonögon och stekt fet ål.

Av denna översikt framgår, vad man inte bör ge svaga eller sjuka människor att äta, då dessa ej bör förtära något, som ej kan smältas på fyra timmar.

Tillsatser av mycket olja, fett och surt försvårar matsmältningen, då däremot denna befordras genom tillsatts av salt, kryddor (peppar, senap, kanel), gammal ost, rättika, socker och vin.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!