Tio bud för kaffekokning ~ 1889

  • Bedöm inte kaffet efter bönornas färg, för denna är ofta konstgjord, utan efter smaken.
  • Rosta kaffet endast tills det blir kastanjebrunt, för om du rostar det till det blir svar så förbrinner dess ädlaste beståndsdelar, de flyktiga eteriska oljorna, och det får en bitter smak.
  • Lägg inte genast ner det rostade kaffet i ett trångt kärt, för då fortsätter förbränningen, utan häll ut det i ett såll eller på en bricka tills det får svalna.
  • Lägg kaffet, sedan det fått svalna, i en bleckdosa och ställ denna på en torr men inte för varm plats.
  • Bestäm den kvantitet som ska malas, inte efter mått utan efter vikt eftersom bönor av lätt kaffe sväller ut mer än tungt kaffe så att ett mått av de förra håller mindre i vikt än ett lika stort mått av kraftigt kaffe, under det att förhållandet naturligtvis bör vara tvärtom.
  • Beräkna åtta gram malet kaffe till varje kopp.
  • Mal kaffet så fint som möjligt; desto bättre lakas det ur.
  • Koka inte kaffet med vattnet utan häll det kokande vattnet över kaffet.
  • Använd inte en påse till kaffets förvarande utan en ändamålsenlig filterapparat som bör vara större eller mindre allt efter den kvantitet som ska tillagas.
  • Drick kaffet genast efter filtreringen för om det står länge eller värms upp efteråt så förlorar det i arom.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!